National navlesnorsbank med stamceller på vej

På landets fødestuer ryger der ca. 60.000 navlestrenge direkte i affaldsposen. Det vil et initiativ fra Rigshospitalet gøre op med.

Som de fleste efterhånden ved, indeholder navlesnorsblod såkaldte stamceller, som i visse typer af behandlinger af børn kan gøre en forskel på liv og død, skriver Politiken.

Rigshospitalets Blodbank har i et notat til sundhedsmyndighederne og Folketingets Sundhedsudvalg foreslået at oprette et offentligt navlesnorsregister med 3.500 blodportioner af særlig høj kvalitet. Prisen vil ifølge Rigets beregninger være 28 mio. kr. over en 4-årig opstartsperiode.

Sundhedsministeren ser positivt på initiativet
Det lægefaglige forslag møder bred opbakning blandt de forskere og faggrupper, Politiken har talt med. Og både formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) tager umiddelbart godt imod initiativet.

“Jeg ser meget positivt på forskning i stamcellebehandling, og regeringen har arbejdet intenst på at få det på dagsordenen. Vi har netop afsat 65 mio.kr. på finansloven til et nationalt stamcellecenter, og det vil give hele området et løft”, lyder det i en skriftlig kommentar fra Jakob Axel Nielsen, der dog understreger, at det er for tidligt at give løfter.

I modsætning til private stamcellebanker kan navlesnorsblodet fra en offentlig bank anvendes i behandling af blodkræft og nogle arvelige blodsygdomme.

Deltag i debatten...

Her kan du skrive en kommentar eller en anmeldelse af artiklen

Hvis du ønsker at få vist dit billede eller jeres logo sammen med kommentaren/anmeldelsen, så anskaf en gravatar!